Palety

Palety jsou nejčastěji používaným nosičem, který slouží k přepravě zboží, a který je skladován ve skladovacích regálech. Nejrozšířenějším druhem palety je dřevěná paleta, i když v poslední době jsou stále víc rozšířené plastové palety, které mohou být vyrobené z recyklovaných materiálů. V některých průmyslových odvětvích jsou používané hlavně kovové palety. Ve srovnání s jinými druhy jsou tyto palety daleko víc odolnější, ale z druhé strany jsou těžší a vyžadují větší finanční náklady.

Při výběru nejvhodnějšího druhu palet do skladu, se je třeba řídit nejen materiálem, ze kterého jsou vyrobené, ale také jejich rozměrem. V závislosti na charakteristice výrobku, systému skladování nebo předpisech, které platí v daném státě, může být více upřednostňovanou volbou použití konkrétního druhu palety. Například v Evropě je nejčastěji používaným druhem palety tzv. euro paleta, jejíž standardní rozměry jsou 1200 mm na délku a 800 mm na šířku. Její výhodou je skutečnost, že je bez problému použitelná v případě každého skladovacího systému.

Standardizace v rámci rozměrů euro palety umožňuje také optimalizovat její kapacitu, protože jsou násobkem rozměrů standardních skříňových kontejnerů.

 

Standardní paleta

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Manual-almacenajebanner
Template Key: